Cartof dulce la cuptor cu cascaval – o masa ideala!

Cartof dulce la cuptor cu cascaval – o masa ideala! Nu stiam despre beneficiile cartofilor dulci pana de curand. I-am vazut in magazin si am inceput sa ma interesez despre el. Am aflat ca este o sursa bogata de antioxidanti.

Sunt mai multe feluri de cartofi dulci, eu ii prefer pe cei sub denumirea „Jersey”, parca sunt cei mai gustosi. Sunt aceia mai portocalii. Cand zic dulci, chiar sunt dulci. Nu este doar denumirea.

Ce beneficii au? Cartofii dulci sunt recomadati bolnavilor de diabet, dar si celor care vor sa se fereasca de aceasta boala. Datorita potasiului si sodiului, ajuta circulatia sangelui. Cartoful dulce contine foarte mult betacaroten, care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Cartofii dulci au o cantitate subtantiala de fier care asigura un echilibru hormonal.

100 de grame de cartof dulce copt sau fiert, contine 24 de grame de sodiu, 195 mg potasiu, 6 grame de fibre, 3,6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu si fier, 37 % din necesarul zilnic de vitamina A, 16 % din doza zilnica recomandata de vitamina B6, 10 % din necesarul zilnic recomandat de vitamina B5, 28% mangan, 15% din doza zilnica recomandata de potasiu. Iar 100 de grame de cartof dulce este si destul de slab caloric, are putin peste 100 de calorii.

Atatea beneficii m-au convins sa incep sa mananc mai des acesti cartofi. Din cand in cand, cumpar cate unul si il pun in ultimul sertar al frigiderului. Mai uit de el, pe acolo, ups. Am tinut o data un cartof dulce si doua saptamani in frigider. S-a pastrat extrordinar de bine.

Asa se face ca, uitandu-ma prin frigider, am gasit un cartof dulce. Pare putin, dar e foarte mare un singur cartof. Impartit in doua este cantitatea ideala pentru o masa.

Cum am preparat „cartof dulce la cuptor cu cascaval” ?

Am spalat bine singurul cartof dulce din frigider, am taiat capetele, apoi l-am taiat in doua bucati egale. Va recomand sa ii lasati coaja chiar daca nu o mancati. Coaja are multe proprieteti nutritive, asa ca nu o evita.

DSC_0002[1]

Am scobit un pic din cartof ca sa pun branza Philadelphia si un pic de unt. Branza si untul dau o adevarata savoare cartofului.

Dupa ce am pus branza Philadelphia si un pic de unt, am adaugat si niste rucola, iar pe deasupra cascaval.

DSC_0003[1]

Peste cascaval am pus si bucatelele de cartof pe care le-am scobit un pic mai devreme.

Mirodenii? Normal ca am pus. Doar piper si oregano.

DSC_0005[1]Jumatatile de cartof dulce le-am pus intr-o punga din aceea magica. Sunt geniale pungile care se folosesc pentru cuptor. Am strans bine punga si apoi am facut doua, trei gauri, ca sa respire un pic.

 

Punguta am pus-o intr-o tava, in care am mai pus o foaie de copt, sa fie pentru siguranta tavii. Nu de alta, dar am mai

ars cateva tavi pana acum 🙂

Ce am facut dupa? Dupa ce s-a incalzit bine cuptorul, am bagat tava. Am lasat cartoful dulce cu cascaval in cuptor circa 60 de minute la 200 de grade.

DSC_0007[2]

Trebuie sa stea ceva mai mult pentru ca este destul de radacinos cartoful dulce.

A iesit delicios! partea buna este ca nu speli mult dupa acest preparat si nici nu dureaza o vesnicie sa il faci. Pofta buna!

 

 

Articole recente